zondag 13 november 2011

Jessica Mendels in bloedstollende BN'er race tijdens RTL GP: Dakar Pre-Proloog


Jessica Mendels in bloedstollende BN'er race tijdens RTL GP: Dakar Pre-Proloog

Het Eurocircuit in Valkenswaard stond op zondag 6 november weer volledig in het teken van de RTL GP: Dakar Pre-Proloog. In deze achtste editie binden ook BN'ers als Jessica Mendels de strijd tegen elkaar aan op het loodzware parcours van gravel en asfalt.

BN'er
Zo laten tuinman Lodewijk Hoekstra van ‘Eigen Huis & Tuin’ en SLAM!FM dj Martijn La Grouw zich van een hele andere kant zien. Ook Sander Janson en Jessica Mendels van ‘Campinglife’ zetten hun beste beentje voor in de spannende race. En haalt oud-wielrenner Gert Jacobs wel veilig de finish in de bloedstollende buggyrace?


Uitzending
De race en andere hoogtepunten van de Dakar Pre-Proloog zijn op 13 november om 18.00 uur te zien bij RTL 7. Hierin is ook Dennis van der Geest te zien. Hij maakt zijn Pre-Proloog-debuut, en maakt als een ware rookie alles van dichtbij mee. Daarnaast doet hij verslag ter plaatse. De presentatie ligt in handen van Allard Kalff.

Uniek
Tijdens de RTL GP: Dakar Pre-Proloog krijgen auto- en motorsportliefhebbers de unieke kans om de Nederlandse deelnemers aan de komende Dakar Rally in Zuid-Amerika en Jessica Mendels van dichtbij in actie te zien en te ontmoeten. Ten opzichte van vorig jaar is er een verdubbeling van het aantal motorrijders en auto’s. Tijdens de Pre-Proloog presenteren de teams zich op en naast de baan eenmalig aan het Nederlandse publiek.

Tijdens de Dakar Pre-Proloog staat er een heuse BN'er-race met Jessica Mendels op het programma. Om goed voorbereid voor de dag te verschijnen hebben de deelnemers op zaterdag een oefensessie doorgebracht. Die sessie is oud-wielrenner en vaste gast van Tour du Jour Gert Jakobs goed bevallen: met een grote glimlach op zijn gezicht reed hij een buggy over het Eurocircuit Valkenswaard.
Ervaring
De training was voor Gert een geheel nieuwe ervaring: "Ik had nog nooit eerder zoiets gedaan. De buggy's zijn lastig om in te stappen, maar als je er eenmaal in zit dan is het echt fantastisch."

Oefening baart kunst
Om te oefenen rijden de BN'ers zoals Jessica Mendels een slalom, die deels over asfalt en deels over een onverharde weg gaat. "De buggy's gaan niet heel hard, maar als je er naar kijkt ziet het er wel heel leuk uit. Zeker als je volgas gaat." Altijd plankgas gaan is echter geen goed idee. "Als je erg snel gaat dan haal je de slalom niet. Dan sta je zo langs de kant, en dat heb ik vandaag al een keer meegemaakt."

Niet alleen Jakobs bereidde zich zaterdag voor op de race, maar onder meer ook Lodewijk Hoekstra (Eigen Huis & Tuin), Jessica Mendels (Camping Life) en Sander Janson (Camping Life).

Lodewijk Hoekstra is de glorieuze overwinnaar van de Preproloog BN'er-race. In de finale wist hij Jessica Mendels te verslaan, nadat hij eerder al haar CampingLife-collega Sander Janson, die als derde eindigde, te snel af was. "Het was een bijzondere ervaring om mee te mogen maken."
Opkomst

Op de Pre-proloog 2011 zijn vele duizenden mensen afgekomen. De opkomst heeft een diepe indruk achtergelaten op Lodewijk: "Het is fantastisch hier. Het is een groots evenement waar veel verschillende soorten mensen komen kijken." Door de hoge opkomst zijn vele ogen gericht op de prestaties van de racende beroemdheden. "Het is wel raar dat mensen naar je kijken terwijl je zo aan het racen bent."

Rivalen
In zijn eerste heat nam de tuinman van Eigen Huis en Tuin het op tegen Sander van CampingLife, wat direct borg stond voor een spannend gevecht: "Sander en ik waren aan elkaar gewaagd. In de training waren we de twee snelsten, dus het was logisch dat de winnaar van onze heat ook een goede kans maakte de finale te winnen van Jessica Mendels. Als ik Sander kon pakken, dan zou ik best wel eens kunnen winnen."

Meevaller
Het geluk lachte Lodewijk ook toe: "Er waren problemen met de tweede versnelling van de andere buggy. Het ging er dus om een mooie voorsprong te pakken en daarna rustig te blijven rijden zonder gekke dingen te doen. Je moet zeker niet in de grindbak belanden, want als dat gebeurt dan ben je gewoon de lul."

Problemen
Het toeval wilde dat er even later ook problemen ontstonden met de buggy waar Lodewijk beide heats in reed: "De versnellingspook schoot los, waarbij je hoop dat het niet tijdens het rijden gebeurt want dan moet je de pook zonder te stoppen er weer op zien te krijgen. Uiteindelijk liet hij op het rechte stuk toch los. Dat was wel geluk hebben, want zo kon ik de pook weer terug doen."

Herhalingsvatbaar
De dag in Valkenswaard is hem uitstekend bevallen: "Je rijdt tegen vijf redelijk onbekenden, alleen Sander kende ik al. Maar er was een heel toffe sfeer waarbij je de rest waaronder Jessica Mendels ook de winst gunt. Het was heel spannend om te doen." De ervaring is zeker voor herhaling vatbaar: "Als ze me volgend jaar weer vragen zou ik zo weer meedoen. Toch zal het niet echt mijn sport worden. Ik vind racen heel leuk omdat ik een man ben, maar het heeft toch te veel impact op het milieu. Ik denk veel aan de natuur, en autoracen is voor mij niet duurzaam genoeg om vaker te doen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten